Huvudmeny:
Support / Länkar - PDF > Applikationer_lista
Dammsugning
I de flesta branscher förekommer kvalitetsproblem som orsakas av oönskade partiklar som fäster på produkten och orsakar störningar i produktionen, ger en försämrad kvalitet eller gör att produkten uppfattas vara av sämre kvalitet. En oftast förbisedd anledning till att det är svårt att avlägsna partiklar är de elektrostatiska attraktionskrafter som håller partiklarna kvar mot produktens yta. Problemet förutsätter att minst ett av de ingående materialen (produkt eller partikel) är en isolator, och därmed kan laddas upp med statisk elektricitet. Vanligtvis kan problemet lösas med en joniserande dammsugningsutrustning där jonisering, blåsluft och vakuum kombineras i en ”dammsugningsramp”, vilket ger en beröringsfri enhet. Borstning behöver integreras endast i undantagsfall.
Exempel #1 - plastlaminat
Vid formatsågning av plastlaminatskivor för dekorativa ändamål kunde spånor inte avlägsnas före staplingen, med påföljd att kunden fick tryckmärken i materialet och uselt resultat vid screen-tryckning.
Bilden visar ett prov där tejpremsor anbringats för att tydligt synliggöra effekten
Exempel #2 - ljuddämpning
Vid stansning av ljuddämpningsmaterial för bl.a. bilindustrin används material som byggts upp som laminat av stålplåt och gummi i flera skikt. Stålflisor från stansningen fastnar på den gummibelagda ytan och kan inte dammsugas eller borstas bort utan mycket tidsödande manuellt arbete. En liten borstrengöringsmaskin konstruerades för integration i stanslinjen. Den intregerade utrustningen borstar, blåser med joniserad luft och dammsuger bort lösgjorda partiklar i ett moment. Utan jonisering faller funktionen.
I denna applikation är det nödvändigt att även borsta eftersom partiklarna är tunga och gummiytan har en tendens att hålla ett visst ”mekaniskt grepp” om partiklarna. Produkten är inte känslig för repning, vilket gör att borstningen kan göras utan att riskera ytfinishen.
Exempel #3 – ej plana ytor
Vid detaljer som inte har plana ytor utgör geometrin ofta en försvårande faktor. Luftströmningarna måste bemästras så att en väl kontrollerad avladdning görs av såväl detaljen som de oönskade partiklarna. Dessutom är det nödvändigt att luftflödena kan föra partiklarna tillräckligt långt från materialytan för att de därefter skall kunna fångas upp och extraheras av vakuumflödet. Vid fel avpassade luftflöden kan partiklarna bli kvar på ytan, p.g.a. otillräcklig lyftkraft, eller vid för kraftiga flöden blåsas ut i omgivningen och i värsta fall åter hamna på produkten.
Inom medicinsk teknik och läkemedelsproduktion är oönskade partiklar ett mycket stort problem, både när det gäller hygien och när det gäller ”utseende”. En detalj som är steril och även sterilt förpackad anses oanvändbar om man visuellt kan konstatera att där finns en främmande partikel.
Vid tillverkning och efterföljande fyllning och packning av ampuller, vialer mm måste alla oönskade partiklar avlägsnas. Bilden nedan visar den vitala delen i en joniserande dammsugningsutrustning som integreras i en fyllningslinje för ampuller.
Ampullerna matas in i en ändlös rad, stående upprätt, och
passerar genom utrustningen varvid den laddas av och rengörs.
Exempel #4 – grafisk industri
Inom den grafiska industrin utgör lösa fibrer, skärdamm och andra föroreningar ett stort problem, eftersom tryckformarna sätts igen med dålig tryckkvalitet som följd. Detta medför att produktions-kapacitet och kvalitet sjunker. Genom att installera dammsugningsutrustning kan ark eller löpande banor rengöras. Vid tryckning i flera färger är det viktigt att notera att dammsugningsutrustning (banrenare) installeras från båda sidor även vid enkelsidigt tryck, eftersom lösa partiklar från den icke tryckta sidan kommer avsättas i maskinen och därefter fastna på den tryckta sidan.
I många typer av tryckmaskiner kräver efterutrustning specialkonstruerade dammsugningsramper eftersom maskinerna inte konstruerats med hänsyn till denna typ av problem.
Bilden visar ett ark av vit displaykartong som matas från iläggaren genom en dubbelsidig special-designad rostfri dammsugningsramp. Det första tryckverket har körts åt sidan på sin räls, för att möjliggöra fotografering. Maskinen är en Deritend kartongtryckpress med max arkbredd om 1600mm.
Exempel #4 – möbelindustrin
I tillverkningen av laminatskivor för möbelindustrin förekommer problem med partiklar och damm i flera olika processteg. Genomgående leder detta till lägre kapacitet, försämrad kvalitet och ökade underhållskostnader.
Vid formatsågning av spånskivor bildas både spånor och finare damm, vilket följer med skivorna i den fortsatta processen. Större spånor ger direkt synbara problem när man lägger på laminat, men större mängder av finare damm kan vara mycket problematiskt vid kantning med pålimmad kantlist. Fräsning av kantlist ger mycket snabbt stora mängder plastspånor som följer med produkten och kräver ökat underhåll. Vid borrning bildas ytterligare stora mängder spånor och rensning av grytor kan vara svår att utföra effektivt.
Stapling av färdiga skivor medför ofta att tryckskador uppstår när större partiklar som spånor ligger mellan skivorna. När slipning och lackering ingår i processen utgör slipdamm ett stort problem, men även en ren yta kan vålla problem vid målning om den är kraftigt uppladdad, eftersom färgen då kommer fördelas ojämnt och det kan uppstå klumpar eller oönskade ”apelsinskalseffekter”.
Material som packats utan att först rengöras kan repas under transport och hantering, samt upplevs allmänt vara av sämre kvalitet även om det i övrigt är en fullgod vara.
Plana skivor är i allmänhet lätta att rengöra och det brukar finnas tillräckligt med utrymme även vid efterutrustning av maskinlinjer.
Bilden visar dammsugningsramper för rengöring innan stapling av skivor.
Installation
En installation av joniserande dammsugningsutrustning är i allmänhet en relativt okomplicerad operation, speciellt om den kan göras under driftstillestånd.
Förutsättningen för ett framgångsrikt resultat är dock att man gjort rätt förberedelser, vilket innebär att alla specifikationer gåtts igenom noggrant, så att det finns rätt underlag för konstruktion av rätt dammsugningsramper och därför avsedd vakuumenhet.
Samspelet mellan jonisering, blåsluft och vakuumflöde är helt avgörande för systemets funktion. Systemet fungerar inte acceptabelt om någon av de tre komponenterna arbetar inom fel område. Det är därför viktigt att arbeta med relevant information vid installation och idrifttagning så att respektive parameters börvärde kan ställas in och övervakas.
Bilden nedan visar installationsarbete med en liten dammsugningsutrustning för laminatskivor. '
Till höger står den väl ljuddämpade vakuumenheten (med gläntade dörrar) som innehåller filtercyklon, vakuumpump mm. På gallerväggen till vänster om ”dammsugaren” hänger ett styrskåp med plc-styrning och givare för vakuum, blåsluft och jonisering. Ledningsdragning och montering av dammsugningsramper pågår. Swedish Electrostatics AB har många fler exempel från ytterligare applikationer i här nämnda och andra branscher. Vi utvecklar och tillverkar egen utrustning i Sverige.